Tuintip februari

In februari worden de dagen weer wat langer en de temperatuur kan al weer flink stijgen. Nu mens en natuur ontwaken is het tijd om de klusjes weer op te pakken. Ook de planten bereiden zich voor op het komende seizoen. De knoppen worden groter en bereiden zich voor op het eerste mooie weer. Er zijn nu zelfs al een aantal vroege bloeiers die, ondanks het wisselende weer, nu al bloeien en de tuin opvrolijken. Denk aan vroeg bloeiende heesters en niet te vergeten de bloembollen die voor een kleurrijk geheel zorgen. Hoe verder februari vordert des te groter de kans is op mooi weer. Let wel op dat de winter nog terug kan komen. Hierdoor verschillen de tijdstippen van zaaien en planten elk jaar sterk omdat dit afhankelijk is van de weersomstandigheden.

Prima moment voor nieuwe vaste planten, bomen en heesters

Als we iets nieuws in de tuin willen is het nu een prima moment om nieuwe vaste planten, en ook bomen en heesters te kopen. Let er bij het planten van vooral bomen en heesters goed op dat het plantgat groot genoeg is. Dan hebben de wortels ruimte genoeg, en kronkelen ze niet om elkaar heen.

Oleanders en Laurierboompjes kunnen zolang het niet hard vriest het beste buiten overwinteren.

Zaai vanaf nu eenjarige met fijne zaden, zoals begonia, heliotroop en dergelijke. 

Zaai vanaf nu 1 jarige

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Met het zaaien van eenjarige met grovere zaden wacht u nog.

Binnenshuis kunt u reeds dahlia-knollen oppotten, zodat ze al aan de groei gaan voordat ze na half mei buiten uitgeplant worden.

Heesters planten en verplanten

Bij niet-vriezend weer kunt u uitstekend bladverliezende heesters planten en verplanten.
Veel soorten (ook haagplanten) worden met kale wortels aangeboden. Als het vriest of als u niet direct tijd heeft om ze in te planten, moet u de wortels tijdelijk inkuilen. Heesters verplant u met zo veel mogelijk grond rond de wortels.

Gazon herstellen of verbeteren

Gazon herstellen of verbeteren


Vanaf eind februari kunt u het gazon prima herstellen. Zoden leggen kan altijd tijdens niet-vriezend weer en u kunt plekken inzaaien. Als er steeds een bepaalde ‘loop’ inslijt in uw gazon, kunt u daar misschien beter bijvoorbeeld stapstenen aanbrengen.

Mocht u de keuze maken om graszoden te willen leggen? Dan raden wij u aan om de graszoden 3 dagen van te voren bij ons te bestellen, dan liggen de graszoden bij ons klaar wanneer u er aan toe bent!

 

Bomen rooien

Dit is de beste tijd om bomen te rooien. Laat het rooien van grote bomen over aan een vakman.
Die heeft er het juiste materieel voor en weet precies hoe eventuele schade kan worden voorkomen. Zorg wel voor een kapvergunning.

Voorzichtig beginnen met snoeien

Als het open weer is kunnen we de meeste houtige gewassen snoeien.
Let wel, natuurlijk niet de heesters die vroeg in het voorjaar bloeien, dan knippen we de bloemknoppen er uit. De vroegbloeiende struiken snoeien we pas, meteen na de bloei. Alle bomen kunnen we nu goed aanpakken, slechts de esdoorns, berken, haagbeuken, en notenbomen hebben we natuurlijk al in december gesnoeid.

Klimop knippen

Klimop

 


Wegknippen van een teveel aan oud blad stimuleert de groei van jong, fris groen.
Haal ook scheuten weg van plekken waar ze beter niet kunnen groeien (op schilderwerk en onder dakranden). Dat geldt ook voor scheuten van klimmers zoals bruidssluier (Fallopia), wilde wingerd (Parthenocissus) en trompetklimmer (Campsis).

 

Fruitbomen

Snoei uw fruitbomen uiterlijk voor eind februari.
Een latere terugsnoei kan tot bloeden (sapverlies) leiden. Denk eraan dat sterke snoei de vorming van forse scheuten veroorzaakt. Met het snoeien van steenfruitbomen, zoals kersen, pruimen, nectarines, perziken en abrikozen, wachten tot mei - juni vanwege loodglansaantasting.

Wondbalsem

Dek wonden af met wondbalsem. Vooral bij bladverliezende soorten is de kans op schimmelinfecties groot, bij coniferen is het minder nodig. Bij coniferen altijd een takstompje laten staan, dus niet glad bij de stam afzagen. Bij loofbomen zorgen dat de kraag - de verdikking bij de takaanzet - blijft zitten.

Vijver

Doe in februari niets aan uw vijver! Controleer alleen of de zuurstofvoorziening nog in orde is en natuurlijk of er geen vorstschade is. De vijver moet als het ware ‘even bijkomen van de winter’.

Vijver

 

Wilt u een vijver aanleggen? Dan is vorstvrij weer in februari de perfecte omstandigheid. Graaf de vijver alvast uit en zet een leuke vorm uit.